2010. november 27., szombat

Senki sem ismeri Brooklynt


Senki sem ismerheti Brooklynt, hiszen Brooklyn a világ. És teli van temetőkkel: ki állíthatná, hogy ismer mindenkit?
(Arthur Miller)

Hiányzó láncszemek

Csendben elhullott állatok a tópart mentén. John Boy Walton, a tavi hattyú (nevét a The Waltons című hetvenes évekbeli amerikai teleregény egy szereplőjéről kapta) március végén megsebesült, aznap, mikor egy kacsa is meghalt.  Pár nap után elment ő is.

A jómódú Brooklyn arca: jellegzetes utcafront a Park Slope-on

Mi történik itt? – néztek egymásra a jámbor középosztálybeli vasárnapi kutyasétáltatók, a környező Park Slope és Windsor Terrace lakói egy-egy kacsa, oposszum vagy mosómedve holtteste felett. Szóba került a hattyú vs. hattyú erőszak, a túl gyakran változó tavaszeleji időjárás, vagy, hogy a mészáros tevékenysége nyomán (csirkebelek, nyakak és fejek beöntése) fertőzött tó vize felborította az ökoszisztémát. Bobby Horvath, a vadon élő állatok rehabilitációjával foglalkozó szakember nyugtatna mindenkit, hogy aszondja egyszer csak jó idő lett, majd hirtelen újra hideg, túl korán szakították meg a telelést az amúgy is legyengült állatok, aztán a fészekrakó szezonban meg aggresszívak a hattyúk. De még a park hivatásos dolgozói sem hisznek neki. Szeszélyes idő az volt eddig is, a döglött liba viszont újdonság.    

Lullwater, Prospect Park

Valami végleg megváltozik

Senki sem ismerheti Brooklynt, de valami kísérteties van a levegőben. Hallgatnak a tölgyek az erdőben, csendes a mező, komoran néz maga elé Mozart a szobor talpazatán, lassú ritmusban csobog a víz. Egy oszlásnak indult kutyát emelnek ki a tó fenekéről, még télen szakadhatott be alatta a jég.  És a gyilkosságok a nyáron abbamaradnak, nyugodnának a kedélyek, de ősszel visszatér az elmeháborodott. Vérszomjasabb, mint valaha.

2010. október 19-én a Parkside Avenue-nál, a Parade Place-en egymástól 10 méterre, két fekete szemétzacskó tűnt fel, az egyikben egy kibelezett holttest, a másikban a belek. Két nap múlva derült ki, amikor harminc méterrel odébb megtalálták a fejét, hogy az áldozat egy kecske volt. A fejet narancssárga színű viasz-szerű anyag borította, homlokán növényi eredetű „díszt” viselt, a fej mellett két tányérban falevelek, ételmaradékok és ugyanez a narancssárga anyag volt.  

Szóval ketten vannak? Miért hagyták abba nyáron? Mi ez a narancssárga cucc? Valaki bohóckodik? Rituális állatáldozatok a fejlett nyugati világ fővárosában?

És miféle vallás az a Santeria?

Ne partizánkodjanak éjszaka a parkban. Maradjanak velem, és nyugodjanak meg: szorul a hurok a tettes nyaka körül.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése